Rozhovor na Srdci blogu Můj obchůdek na Fleru

Září 2014

Dečka č.22

27. září 2014 v 17:48 | Helena |  Háčkování
Háčkované dečky jsou teď u mě v kurzu. :-) Pořád mě baví a pořád začínám další a další.
Tentokrát jsem zalistovala v časopise Diana č. 62 a nalistovala na "pozdravy slunce". A protože toho sluníčka teď na podzím už moc není a mně fakt chybí, hned jsem se do ní pustila. Podle časopisu jsem použila jemně žlutou barvu. Jak jinak než Sněhurku.


Dečka má průměr 33 cm. Je dost velká, padlo na ní celé klubíčko a musela jsem ještě přikupovat. Při focení asistovala i Bublinka. :-)


Na cestách, v pražské ZOO a radost ze zahrady

22. září 2014 v 17:40 | Helena |  Něco o mě a tak různě..
Víkend pro mě začal už v pátek na zámku Štiřín.


Konalo se tam naše firemní setkání a zmiňuji se o tom proto, že jsem letos ve firmě už deset roků a tak jsem k tomuto výročí dostala šampáňo. :-)


Propršený víkend a zase gumičkuji :-)

14. září 2014 v 20:10 | Helena |  Korálky, ozdoby
Propršený víkend je už téměř u konce a tak si sumíruji, co jsem chtěla dělat a co jsem doopravdy udělala. Plány jsem měla velké. Chtěla jsem po delší době udělat velký úklid, vygruntovat v kuchyni šuplíky, dát do pořádku kořenky a umýt okna.
A až na ty okna jsem udělala vše. Okna musím nechat na jindy, třeba někdy přestane pršet. :-)
V týdnu jsme v Ikea koupili nové kořenky, na které jsem si vytiskla cedulky.


Meduňkový sirup, bezový likér a romantický výlet

12. září 2014 v 18:15 | Helena |  Návody, recepty a dobré nápady
Letos jsem poprvé zkoušela bezový sirup, mátový a teď i meduňkový.
Meduňku nejčastěji používám sušenou na čaj před spaním. Jak jsem zjistila, je prospěšná celému tělu. Tiší bolesti, posiluje nervy, tlumí křeče, upravuje krevní oběh, srdeční činnost a uklidňuje trávící ústrojí. Navíc se jedná o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.
Ale zpět k sirupu. Na přípravu potřebujeme:
  • asi dvacet delších stonků meduňky
  • 1 kg krystalového cukru
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1,7 l převařené vody
Stonky meduňky jsem pořádně opláchla a nastříhala do mísy a přelila jsem zchládlou převařenou vodou. Mimo recept jsem ještě přidala nakrájený citron a vše jsem nechala na chladném místě louhovat 48 hodin.
Pak jsem vše zcedila a na sporáku mírně ohřívala. Přidala jsem cukr, kyselinu citrónovou a důkladně míchala. Jakmile se cukr rozpustil, nechala jsem pár minut přejít varem. Pak už jen stačilo plnit láhve.


Co teď sbírám, květinky a háčkované zdobení

4. září 2014 v 18:52 | Helena |  Návody, recepty a dobré nápady
Hřiby, hřiby, hřiby...myslím, že letos si jich užívá snad každý. Stále rostou, jsou krásné, zdravé a je jich všude plno. Mamka běhá po lese několikrát do týdne. Můj Martin zas včera řekl, že jde na kolo a vzal to přes les. V baťohu nakonec dovezl 54 praváků! Občas nějaké hřibky i dostaneme.
Sušíme, zamražujeme a pochutnáváme si. :-)


Protože už začínají padat ořechy a jeden velký strom máme před domem, chodím každé ráno sbírat. Ořechů se letos urodilo.
Začínám trhat i šípky. Určitě budu chtít i na čaj a možná zkusím marmeládu. Jestli máte někdo osvědčený recept, budu za něj ráda.


Dečka č.21 a zlatý víkend :-)

1. září 2014 v 16:00 | Helena |  Háčkování
Háčkované dečky jsou teď u mě v kurzu. :-) Pořád mě baví a pořád začínám další a další.
Tentokrát jsem zalistovala ve starším čísle Sabrina dekorativní háčkování (číslo 36) a během chvíle vykouzlila menší bílou dečku.