close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
Rozhovor na Srdci blogu Můj obchůdek na Fleru

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Sirup z květů černého bezu

6. června 2014 v 10:00 | Helena |  Návody, recepty a dobré nápady
Normálně doma pijeme jen vodu se sirupem. Žádné šťávy, minerálky nebo balené ledové čaje nekupujeme. Jen malinové sirupy. Mamka mně ale loni vnukla dobrý nápad. Udělat si vlastní sirup. Všude kolem nás je spousta rozkvetlých keřů černého bezu a já nejsem alergik, navíc mám vycházky, pustila jsem se do jeho výroby tedy i já.


Receptů je na internetu spousta. Já mám ale ten od mamky..

100ks květů černého bezu
120g kyseliny citrónové
4 litry převařené vody
3-4 citróny
cukr dle množství výluhu (na 1l = 1kg cukru)
konzervační přípravek proti plísni

Květy jsem trhala mimo silnice, trať atd...jen v čisté přírodě. Propláchla jsem je, dala do většího lavorku, zasypala kyselinou citrónovou, přidala jsem nakrájené citróny a vše jsem zalila studenou převařenou vodou.


Nádobu jsem zakryla a nechala jsem luhovat 24 - 48 hodin.
Následně jsem vše přecedila, přidala cukr, konzervační přípravek a nechala stát do druhého dne. Občas jsem sirup trošku promíchala.
Pak už jen zbývalo najít ve sklepě láhve, do kterých budu plnit. Vůbec jsem na to nebyla připravená, takže jsem plnila vše, co jsem našla. Před uzavřením láhve je dobré přetřít víčko rumem. To aby sirup vydržel celý rok.


Sirup jsem dělala dvakrát a máme cca 12 litrů.
Letos to byla jen zkouška. Sirup nám moc chutná. Pokud vše ve sklenicích vydrží, příští rok se pustím do "velkovýroby". :-)

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Šavrda Šavrda | 6. června 2014 v 10:27 | Reagovat

Ahoj Helí! :-)
My jsme kdysi také z černého bezu dělali limonády a šťávy! :-)
Černý bez má tak strašně moc příjemnou vůni! :-)
Vloni jsem se pokoušela udělat z bezu i marmeládu, ale prvně nezhoustl a podruhé mi zplesnivěl - ještě ve vodě! :-(
Tak letos to zkoušet nebudu. I když bych jí strašně moc ráda ochutnala! :-)

Helí krásný den přeji! :-)

2 dáša dáša | E-mail | Web | 6. června 2014 v 10:28 | Reagovat

Heli, já ten sirup dělám každý rok a dávám ho do  tří litrových sklenic a dám
je do regálu ve sklepě :-)
A to sklep není studený - je v přízemí ne v podzemí.
Zatím mně vydržel přes rok - ještě teď máme 2 litry :-)
Přeji Ti slunečný víkend :-D

3 renuška renuška | Web | 6. června 2014 v 10:40 | Reagovat

Zrovna včera jsme se o tom doma bavili - babička dělávala sirupy a mamka zase kosmatice. Bezu kolem nás roste plno, ale jestli se přinutím ... toť otázka. Každopádně gratuluji k činorodosti a k pěkné zásobičce :-).
Krásný víkend, Heli :-)

4 Jarmila* Jarmila* | Web | 6. června 2014 v 10:53 | Reagovat

Helenko, máš pěknou zásobu sirupu.
Jsi šikulka. :-)

5 Magda Magda | 6. června 2014 v 11:59 | Reagovat

Ahoj Helenka,my sme tiež zvyknutí na vodu so sirupom,ale včera som robila bazovú malinovku a vlani z bobul bazy likér,bol dobrý.Prajem Ti krásny víkend.

6 Jitka Jitka | E-mail | Web | 6. června 2014 v 12:05 | Reagovat

Helenko, já jsem se nechala navnadit u Milušky a dala jsem svařit 3l vody s 1/2kg cukru. Tím jsem zalila dva dobře oprané a nakrájené citrony a 25 ks bezinkového květu.Přidala jsem 4g kyseliny citronové. Měla by to být limonáda na vypití. Je to moc lahodné a to ještě není dost vyluhované. Jen jsem dnes ochutnala. Nechám stát ještě do zítřka. :-)Teď se pustím do zpracování výhonů z česneku.Taky od Milušky. :-)

7 Natas Natas | Web | 6. června 2014 v 12:44 | Reagovat

To je dobrý nápad, mám ráda přírodní sirupy a limonády.

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 6. června 2014 v 15:12 | Reagovat

Kdysi jsme dělávali sirup z květových bezů. Pak jsme se ho nějak přepili a už ho nedělám. :-)

9 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 7. června 2014 v 0:52 | Reagovat

Zdravé pitíčko.

10 Janka Janka | Web | 8. června 2014 v 22:47 | Reagovat

Škoda, že mi ty bezinky zrovna moc nevoní.... :-)

11 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 9. června 2014 v 14:15 | Reagovat

[1]: ahoj Šári, o bezové marmeládě jsem ani neslyšela. Já se spíš připravuji na jahodovou :-)
Měj se krásně.

[2]: Dáši, to je super a snad vydrží i nám. I když možná nebude mít ani šanci. Pijeme, pijeme a už je druhá sklenice prázdná. :-) Už teď lituji, že jsem ho neudělala víc.

[3]: Reny, když se tak koukn kolem, tak je už asi i na sirup pozdě. Bez odkvétá a kde ne, tak je plný mšice a to bych netrhala. Měj se krásně. :-)

[4]: Děkuji za pochvalu, Jarmilko. :-)

[5]: Magdi, jak jsem doma a nudím se, tak se snažím zkoušet nové věci. Hlavně mě k tomu inspiruje mamka. :-)

[6]: Jituško, vidím, že Miluška dobře zásobuje nápady :-)

[7]: Bezový je opravdu výborný.:-)

[8]: Moc jsem ho neudělala, tak se asi nepřepijeme, ale další rok se na to zaměřím a sirupu chci udělat opravdu hodně. :-)

[9]: A v tom teple i osvěžující. :-)

[10]: Janko, tak v tomhle případě nepomůžu. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama