Rozhovor na Srdci blogu Můj obchůdek na Fleru

Ostružinový likér

15. srpna 2013 v 20:30 | Helena |  Návody, recepty a dobré nápady
Nikdy jsem ho neochutnala, ale při pohledu na letošní úrodu u rodičů jsem měla jasno a chtěla jsem ho vyzkoušet.




Recept je velmi jednoduchý. Narazila jsem na něj v jednom deníku.

500g ostružin
250g cukru
1l vodky

Omyté a osušené ostružiny prosypeme cukrem a zalijeme vodkou. Uzavřeme do sklenice, potřeseme, aby se vše spojilo a necháme stát 6 týdnů na teplém místě. Občas opět potřeseme. Po uplynutí doby přecedíme přes plátno a dobrota je hotová.


A teď můj vlastní recept.

1000g ostružin
250g cukru
1l vodky

No jo, prostě jsem se spletla. O likéru mluvím od pondělí, ale recept jsem nechala u mamky. Proto jsem to odkládala. Dnes si ho donesu domů a ještě to udělám blbě. :-) Teď si ze mě Martin dělá srandu. Až když jsem uzavřela sklenici, všimla jsem si, že ostružin jsem dala jednou tolik. Snad to ničemu neublíží. Třeba nakonec bude ještě chutnější :-) Musíme pár týdnů vydržet.

Teď z jiného soudku. Včera jsme si udělali výlet do Ikea a můj Martin mně koupil tuto krasavici. Našla sem si, že se jmenuje Clusia. Takže teď pátrám na internetu po informacích o této krásné rostlině, abych ji svojí péčí nějak neublížila.


Krásný večer Vám všem :-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vlasta Vlasta | Web | 15. srpna 2013 v 20:47 | Reagovat

Tedy Helenko to je úroda! Taky máme ostružiny, ale jenom pár prutů na mlsání. Likér bude určitě výborný a kytička je moc pěkná tak ať se jí u tebe daří :-)

2 Můj Japonský dům Můj Japonský dům | Web | 15. srpna 2013 v 20:51 | Reagovat

No né likér z ostružin jsem ještě neslyšela, ale recept vypadá velmi lákavě. Ale jak se koukám ostužin bylo hodně :)

3 ajka ajka | Web | 15. srpna 2013 v 21:00 | Reagovat

To bych mohla zkusit, ostružin je letos víc než dost ;-)  :-)

4 Jarmila* Jarmila* | Web | 15. srpna 2013 v 21:10 | Reagovat

Ostružin mám letos málo, tak je raději sním syrové.
Kytička je moc pěkná. :-)

5 signoraa signoraa | Web | 15. srpna 2013 v 22:13 | Reagovat

Ostružim je letos tolik, že budu mít obrovské starosti, abych je všechny zpracovala. Díky za báječný recept, určitě se bude hodit. :-)

6 Blanka Blanka | Web | 15. srpna 2013 v 22:41 | Reagovat

Téda,Heli,recept si poznamenám...doufám,že dobře :-D

7 Blanka Blanka | Web | 15. srpna 2013 v 22:42 | Reagovat

Ale vyzkouším nejspíš až napřesrok,protože letos máme ostružiny poprvé a zase tolik jich není

8 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 16. srpna 2013 v 7:42 | Reagovat

[1]: Vlasti, naštěstí se už v neděli rodiče vrací, takže na ně zbyde spousta ostružin. Dozrávají celkem pomalu.

[2]: Jsem zvědavá, zda bude dobrý :-)

[3]: Jo jo, doporučuji.

[4]: Jarmilko, tak třeba příští rok. To už budeš mít reference, jestli je likér i dobrý. :-)

[5]: :-D a to si můžeš vybrat z dvou verzí receptu

[6]:[7]: Blani, třeba ta moje verze bude nakonec lepší. :-) Však pak dám vědět, jak nám chutná.

9 Šavrda Šavrda | Web | 16. srpna 2013 v 10:00 | Reagovat

Ahoj Helí!
Teda to je krásná fotka ostružin! Kam teď kouknu, tak se vaří, peče, likéruje s ostružinami! :-)
My jsme si také koupili ostružinovou marmeládu a je to velikánská lahůdka. :-)

Tak dej pak vědět, jak likér nakonec dopadl jo? Já bych řekla, že bude prostě více ostružinový, ale že bude určitě dobrý. ;-)

Kytku jsi dostala náramnou. :-)

Helí měj se moc moc hezky. :-)

10 Ell-e Ell-e | Web | 16. srpna 2013 v 11:51 | Reagovat

Podobný likérky dělá moje teta, akorát místo vodky používá slivovici. A na to, že slivovici nepiju, tak je to výborný!

11 Puff Puff | E-mail | Web | 16. srpna 2013 v 16:23 | Reagovat

Tak to musí chutnat dobře ;)

12 Miloslava Miloslava | Web | 16. srpna 2013 v 17:32 | Reagovat

Helenko moc krásná kytička,ale určitě najdeš jak ji pěstovat.
Ostružin,že jsi dala více,tím nic nezkazíš,bude to určitě dobré,již až k nám cítím tu vůni dobrého likéru.
Helenko měj hezký víkend. :-)

13 Jana Jana | E-mail | Web | 18. srpna 2013 v 11:36 | Reagovat

Zrovna včera jsem otrhala ostružiny do koláče,ale už vím do čeho vrazím další várku :-D

14 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 18. srpna 2013 v 21:59 | Reagovat

[9]: ahoj Šári, věřím, že likér jsem nepokazila, spíš vylepšila. Dám pak vědět :-)

[10]: :-) trošku jsem pátrala po netu a těch receptů je spousta. No co, příští rok můžu vyzkoušet zas jiný.

[11]: No jsem zvědavá jaké to bude. :-)

[12]: Miluško, děkuji za útěchu.:-) Ale neboj, nedělám si z toho hlavu. Určitě bude likér výborný. :-)

[13]: :-D Jani, ráda jsem inspirovala. :-)

15 Janka Janka | Web | 18. srpna 2013 v 22:05 | Reagovat

Krásné ostružiny !!
Tak tam přidej ještě trochu cukru a vodky a budeš to mít jako ze dvou dávek, neee??? :-D  :-)

16 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 18. srpna 2013 v 22:06 | Reagovat

[15]: Janko, nechám to tak...mamka bude dělat likér taky, tak je pak budeme porovnávat :-D

17 Jana Jana | E-mail | Web | 22. srpna 2013 v 12:19 | Reagovat

Helenko naloženo,teď budeme čekat jak to dopadne :-)

18 blogosvet blogosvet | Web | 27. srpna 2013 v 19:37 | Reagovat

Třebas bude fakt lepší. Rozhodně bude jemnější - míň alkoholický. Já takhle dělám griotku. Poprvé jsem dělala z dvojité dávky a zapoměla jsem zdvojit alkohol. Ale je výborná, se švagrovou vždycky vypijeme sami dvě celý litr a vůbec se neopijeme ;-)

19 dauma dauma | E-mail | Web | 1. září 2013 v 16:54 | Reagovat

Mňam, ostružiny! Vymrzly mi.
Dělávala jsem z nich džem - byl vynikající na vánoční cukroví, do dortů - jsou lahodně pikantní :-P  :-)
Určitě se Ti likér podaří a všem bude chutnat - to chce zimu a krb a dobrou knihu a budete, jak v Anglii :-)
Kytička je pěkná, máš hodného manžela :-)

20 Jitka Jitka | Web | 4. září 2013 v 20:58 | Reagovat

Ostružinový likér musí být dobrý. Možná bude hodně podobný griotce. Já bych to zkusila, ale kdo by to pil, když musím opatrně s cukrem i s alkoholem kvůli diabetu. :-(

21 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 6. září 2013 v 17:18 | Reagovat

[17]: Jani, pak dej vědět...taky ještě čekám :-)

[18]: to je super. Moc doufám, že to bude mňamka. :-)

[19]: ...no spíš budoucího manžela :-)

[20]: Jituško, uvidíme. Jsem na to moc zvědavá. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama